Seyahat sırasında birçok malzemeye ihtiyacınız olabilir. Seyahat ve muayene sırasında araba bagajında olması gerekenler nelerdir, detaylıca inceledik.
Araba Bagajında Mutlaka Olması Gerekenler
Araba bagajında mutlaka ve mutlaka olması gerekenler aşağıdaki gibidir:
Yangın söndürme tüpü:
Ani bir müdahale gerektiren durumlarda, olayın büyümeden minimum zararla atlatılması için hayati öneme sahip olan yangın söndürme tüpü mutlaka bulundurulmalıdır.
Akü takviye kablosu:
Unutkanlık sonucu arabanın aküsünün boşalması durumunda, çaresizce beklemek yerine akü takviye kablosuyla araç çalıştırılabilir ve bu durumun üstesinden hızlıca gelinebilir.
İlk yardım çantası:
Sadece sizin değil, yolculukta size eşlik eden herkesin ihtiyaç duyabileceği bir eşya olan ilk yardım çantası, küçük bir burun kanamasının bile büyük sorunlara dönüşmesini engelleyebilir. Bagaja atmadan önce içerisindeki malzemelerin tarihlerini kontrol etmek önemlidir.
Pompa ve yedek lastik:
Araç dört teker üzerinde hareket ettiği için yolda sürpriz tehlikelerle karşılaşma ihtimali vardır. Bu nedenle, pompa ve yedek lastik gibi önemli ekipmanların yanınızda bulunması gerekmektedir.
Kriko ve bijon anahtarı:
İşler yolunda gitmediğinde, kriko ve bijon anahtarı gibi araç tamiri için gerekli olan araçlar en büyük yardımcılarınız olacaktır.
Reflektör:
Aracınızın yolda kalması durumunda, diğer sürücülerin sizi karanlıkta görebilmesi için reflektör kullanmak önemlidir. Aracınızın durduğu yere mutlaka reflektör yerleştirilmesi gerekmektedir.
TÜVTÜRK’e Göre Araba Bagajında Bulunması Gereken Malzemeler
Araçlarda bulundurulması zorunlu olan ekipmanların başında ilk yardım çantası gelmektedir. TÜVTÜRK’e göre, araçlarda bulundurulması zorunlu olan ilk yardım ekipmanları belirlenmiştir. Bu ekipmanlar arasında büyük sargı bezleri, steril gazlar, üçgen sargılar, antiseptik solüsyonlar, flasterler, çengelli iğneler, küçük makaslar, esmark bandajı, turnike, yara bandı, yanık örtüsü, tıbbi eldiven ve el feneri bulunmaktadır.
İlginizi çekebilir: Yeni Opel Corsa: Özellikleri Ve Elektrikli Hali Ile
TÜVTÜRK muayenesinden geçebilmek için bu malzemelerden herhangi biri eksik, hatalı, hasarlı veya son kullanma tarihi geçmiş olmamalıdır. Bu nedenle, ilk yardım çantasının düzenli olarak kontrol edilmesi ve eksik malzemelerin tamamlanması önemlidir.
İlk yardım çantasının yanı sıra araç bagajında bulundurulması gereken diğer eşyalar da vardır. Kaza veya arıza durumunda diğer sürücüleri uyarmak için iki adet üçgen reflektör bulunmalıdır. Ayrıca, kriko, bijon anahtarı ve yedek lastik gibi araç tamiri için gerekli ekipmanlar da bagajda bulunmalıdır. Kar yağışı durumunda ise zincir kullanılması gerekebilir, bu yüzden zincirin de araçta bulundurulması önemlidir. Son olarak, acil durumlarda büyük ve ağır yüklerin hareket ettirilmesi için kullanılan çekme halatı da bagajda bulunmalıdır.
TÜVTÜRK’ün belirlediği bu ekipmanların düzenli olarak kontrol edilmesi ve eksikliklerin giderilmesi, güvenli ve sorunsuz bir sürüş deneyimi sağlamak açısından önemlidir.
İlginizi çekebilir: Togg T10x Özellikleri
Yolculukta bagajınızda bulunması gerekenler
Yolculuğunuz boyunca bagajınızda bulunmasını isteyeceğiniz eşyaları gözden geçirmek önemlidir. Bazıları fazladan kıyafetler, kişisel temizlik malzemeleri, atıştırmalıklar ve telefon şarj aletidir. Bu eşyalar uzun bir yolculukta yanınızda olması gereken şeylerdir.
İşte yolculuk için bagajınızda bulunması gereken bazı eşyalar:
- Seyahat Yastığı
- Göz Maskesi
- Islak Mendil
- Dudak Balsamı
- El Dezenfektanı
- Seyahat Boyu Deodorant
- Kulak Tıkaçları
- El feneri:
- Güneş gözlüğü:
- Havlu:
Bu eşyalar, yolculuğunuzu daha rahat ve keyifli hale getirecektir.
İlginizi çekebilir: Hyundai I20 N: Performans Canavarı Bir Hatchback
Binek araçlar ne kadar yük taşır?
Bir binek aracın taşıyabileceği yük miktarı aracın tasarımı, ağırlık kapasitesi ve güvenlik standartlarına bağlı olarak değişir. Genel olarak, binek araçların taşıma kapasitesi belirli bir ağırlık sınırlamasına tabidir ve bu sınırlamalar araç üreticisinin belirttiği değerlere göre belirlenir. Bu durumda, 447 kg olarak belirtilen ağırlık limiti, aracın üzerine yükleyebileceğiniz maksimum ağırlığı temsil eder.
Muayene İçin Arabanızda Bulunması Gereken Ekipmanlar
İlk yardım çantasında bulunması gereken ekipmanlar arasında büyük sargı bezleri bulunur. Genellikle 10 cm x 3-5 m boyutlarında 2 adet bulunmalıdır. Hidrofil gaz steril, yani steril gaz bezleri de önemli bir ekipman olarak yer alır. 10×10 cm boyutlarında 50’lik kutularda 1 kutu olarak bulundurulması önerilir.
Üçgen sargılar da ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemeler arasındadır. Genellikle 3 adet bulundurulması önerilir. Antiseptik solüsyonlar, yara enfeksiyonlarını önlemek için kullanılır. 50 ml’lik bir şişede 1 adet antiseptik solüsyon bulundurmak önemlidir.
Flasterler, küçük kesik ve yaralanmalarda kullanılan yapışkan bantlardır. 2 cm x 5 m boyutlarında 1 adet bulundurulması yeterlidir. Çengelli iğneler, özellikle pansuman sırasında kullanılan küçük iğnelerdir. 10 adet çengelli iğne bulundurmak uygun olacaktır.
Küçük makaslar, pansuman malzemelerini kesmek veya giysileri kesmek için kullanılır. Paslanmaz çelikten yapılmış bir adet küçük makas çanta içerisinde bulunmalıdır. Esmark bandajı, yara sıkıştırma veya kanamayı kontrol etme amaçlı kullanılan bir tür bandajdır. Bir adet esmark bandajı bulundurmak önemlidir.
Turnikeler, en az 50 cm örgülü tekstil malzemeden yapılmış sıkıştırma bantlarıdır. Bir adet turnike çanta içerisinde bulunmalıdır. Yara bantları, küçük kesik ve sıyrıkların üzerini kapatmak için kullanılır. 10 adet yara bandı bulundurmak uygun olacaktır.
Alüminyum yanık örtüsü, yanıkları korumak ve soğutmak için kullanılır. Bir adet alüminyum yanık örtüsü çanta içerisinde bulunmalıdır. Tıbbi eldivenler, hijyenik bir şekilde pansuman yapmak veya enfeksiyon riskini azaltmak için kullanılır. İki çift tıbbi eldiven çanta içerisinde yer almalıdır.
Son olarak, ilk yardım çantasında bir adet el feneri bulunması önemlidir. Acil durumlarda loş ortamlarda kullanılabilir ve daha iyi görüş sağlar.